DIETA WĄTROBOWA

Dieta wątrobowa stosowana jest w przypadku chorób wątroby, jej niewydolności czy innych dysfunkcjach tego narządu. Jednym z najważniejszych zasad jest ograniczenie spożywania tłuszczy. Ponadto kategorycznie należy zaprzestać spożywania alkoholu – w jakichkolwiek ilościach.

Przy chorobach wątroby niezbędna jest właściwa dieta.

Podstawowe zasady diety wątrobowej to:

  • zakaz spożywania alkoholu,
  • gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe, pieczenie w folii,
  • ograniczenie spożywania tłuszczu, zastępując je węglowodanami,
  • spożywanie większej ilości posiłków, ale mniejszych (5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 duże),
  • z diety wyłącza się potrawy ciężkostrawne, wzdymające, ostre przyprawy, używki, zawiesiste sosy,
  • wskazana jest dieta bogata w witaminy C i E, które likwidują wolne rodniki,
  • z tłuszczy należy spożywać łatwostrawne tłuszcze nienasycone (ale również w ograniczonej postaci),
  • błonnika należy spożywać według własnej tolerancji organizmu.

WSKAZÓWKI DIETETYCZNE – PRODUKTY ZALECANE I ZAKAZANE

Wśród produktów spożywczych i potraw jest wiele, których należy zdecydowanie unikać przy chorej wątrobie, ale są też takie, które są wskazane.  Poniżej znajduje się zestawienie produktów zalecanych i zakazanych w diecie wątrobowej. Oczywiście w diecie należy dokonywać modyfikacji przy chorobach równoległych, które mogą wykluczać część potraw.

Grupa produktówProdukty wskazaneProdukty niewskazane
Mleko i produkty mlecznemleko odtłuszczone, chudy ser, twaróg, maślanka, kefir, jogurt odtłuszczony, kwaśne mlekotłuste mleko oraz wyroby z mleka zawierające dużo tłuszczu (tłuste sery, serki topione)
Pieczywo, produkty zbożowechleb pszenny, chrupki, razowy, sucharki, ciasto drożdżowe, biszkopt, mąka kukurydziana, owsiana, ziemniaczana, piernik, płatki owsiane, pszenne, kukurydziane, żytnie, kukurydza, kasza jęczmienna, ryż, makaronyświeży chleb, produkty robione na tłuszczu (pączki, faworki), krakersy, bułki maślane, torty, sernik, kasza gryczana, produkty gruboziarniste, słonecznik, orzechy
Cukier i słodyczecukier, miód, galaretki, marmolada, syropy, słodzikiwszelkiego rodzaju słodycze (cukierki, pralinki, czekoladki)
Owoceobrane jabłka i gruszki, śliwki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, winogrona, morele, brzoskwinie, truskawki, jeżyny, kiwi, owoce suszone bez pestek, kompoty owocoweniedojrzałe owoce, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką, czereśnie, avocado
Warzywaziemniaki gotowane w mundurkach, puree, pomidory i ogórki bez skórki, marchew, dynia, szparagi, kalafior, szpinak, buraki, seler, pietruszka, sałata zielona, koper włoski, brokułyfrytki i inne postacie ziemniaków smażone i pieczone, cebula, kapusta (wszystkie odmiany oprócz kwaszonej),  groch, fasola, bób, czosnek, pory, rzodkiewka
Przyprawy, dodatkikoper włoski, kminek, ziele angielskie, ketchup, przecier pomidorowy, goździki, wszelkiego rodzaju ziołaostre przyprawy jak pieprz, musztarda, papryka w proszku w dużych ilościach, a także curry, chili, czosnek, cebula, majonezy
Sosy i zupysosy i zupy o małej zawartości tłuszczu, chudy rosół, warzywne i owocowe, krupnik, łagodnie przyprawionetłuste zupy, tłusty rosół, grzybowe, zasmażane, sosy masłowe, pikantne sosy, majonezowe sosy
Mięso i dróbchude mięsa, cielęcina, wołowina, polędwica, kura, kurczak, gołąb, serce, nerki, wątroba, królik, sarna, zając, jagnię, flaki, koninatłuste mięsa, wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, mięso mocno peklowane, panierowane, przypieczone, wypiekane w tłuszczu
Wędlinychude wędliny, szynka bez tłuszczu, chude mięso w galarecie, chuda pieczeń, parówki ( ewentualnie)tłuste mięsa, przerabiane, mocno wędzone, pikantne, pasztetowe, salami, kaszanka, mielone mięso wieprzowe
Ryby i skorupiakidorsz, sandacz, okoń, sola, pstrąg, szczupak, karaś, lin, flądra, mintaj, kraby, rakikarp, łosoś, sardynki, makrele, śledzie, węgorze, ryby w oleju, marynowane
Napojewoda mineralna niegazowana, słaba herbata, soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa, mleko odtłuszczone, herbaty ziołowe, słaba kawamocna herbata i kawa, napoje gazowane, zimne napoje lub gorące, alkohol
Jajabiałko kurze (w niewielkich ilościach żółtko), jajko na miękko, luźna jajecznica, omlet z pianyżółtko, jajka sadzone, na twardo, jajecznica na boczku
Sałatki i surówkisałatki przyprawione octem winnym lub z sokiem z cytryny, przetarte surówki owocowe i warzywnesałatka ziemniaczana z majonezem, sałatki i surówki przyprawiane cebulą, tłuszczem zwierzęcym
Tłuszczemasła, margaryny (miękkie), oleje roślinne, świeża oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydzianysmalec, słonina, boczek, margaryny twarde