Cebula a wątroba – Czy naszą wątroba nam wybaczy?

O wątrobę trzeba dbać, a już szczególnie wtedy, gdy pojawiają się pierwsze objawy, które sugerują, że coś jest z nią nie w porządku. Wiele produktów spożywczych wpływa negatywnie na chorą wątrobę. Jednym z nich jest właśnie cebula. Dlaczego osoby, które borykają się z problemem chorej wątroby, powinny ograniczać jej spożywanie?

Właściwości odżywcze cebuli

Cebula stanowi potoczną nazwę tego warzywa. Jej prawidłowe określenie to czosnek cebula, jednak tej fachowej nazwy używają praktycznie tylko botanicy. Cebula wykorzystywana jest w kuchni i lecznictwie już od tysięcy lat. Mieszkańcy Starożytnego Egiptu tak cenili sobie to warzywo, że składali je w ofierze bogom. Wierzyli oni także, że zapewnia ona życie wieczne, dlatego wkładano ją do sarkofagów faraonów. Stanowi ona źródło wielu minerałów i witamin. W cebuli można znaleźć przede wszystkim: siarkę, selen, wapń, fosfor, kwas foliowy czy witaminę C. Wszystkie te składniki wpływają pozytywnie na zróżnicowaną dietę. Obecna w cebuli allicyna działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego tak wiele osób spożywa cebulę w okresie grypy i przeziębienia. Cebulę zaleca się spożywać podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Jest również szczególnie polecana osobom, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Cebula pomaga także w pozbyciu się zaparć. Poleca się spożywać ją także na reumatyzm czy cukrzycę. Jednak wbrew pozorom nie jest ona odpowiednia dla każdego. Wiele osób wykorzystuje także cebulę do leczenia ran czy oparzeń.

Negatywny wpływ cebuli na chorą wątrobę

Osoby, które mają problemy związane z wątrobą, powinny zwracać uwagę na to, co jedzą. Lekarze szczególnie zalecają im wdrożenie w życie tak zwanej diety lekkostrawnej, która ma za zadanie nie obciążać wątroby. W takiej diecie nie powinny znaleźć się produkty, które mają właściwości wzdymające, niektóre surowe owoce i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Cebula niestety nie jest warzywem, które idealnie pasuje do takiego sposobu odżywiania się. Związki siarkowe, jakie są w niej zawarte, mają działanie wiatropędne, co znaczy, że spożywanie cebuli powoduje wzdęcia. Warto zaznaczyć, że pobudza ona także wydzielanie się żółci, która produkowana jest właśnie przez wątrobę, co nadmiernie obciąża ten narząd. Nie znaczy to też, że cebula jest zabroniona całkowicie. Nie jest wskazane spożywanie jej w formie surowej ani smażonej. Natomiast gotowana nie działa tak drażniąco na wątrobę. Jednak jeśli ktoś nie jest miłośnikiem tego warzywa i potrafi się bez niego obejść, to lepiej wykluczyć ten produkt z codziennego jadłospisu. Nie jest jednak prawdą fakt, że cebula niszczy wątrobę. Jednak obciąża ona ten narząd, który powinien się regenerować. Czy każda choroba związana z wątrobą oznacza zakaz spożywania cebuli? Otóż niekoniecznie. W początkowym stadium stłuszczenia wątroby można od czasu do czasu zjeść cebulę, jednak niesurową. Jednak w przypadku poważniejszych schorzeń, takich jak kamica żółciowa, bezwzględnie należy zrezygnować ze spożywania cebuli, gdyż może to doprowadzić do poważnych problemów. Zdecydowanie powinny jej unikać także osoby, które cierpią na marskość wątroby czy jej niewydolność. 

Cebula a zdrowa wątroba

Warzywo to wpływa także pozytywnie na zdrową wątrobę. Jej regularne spożywanie chroni wątrobę przed magazynowaniem dużej ilości lipidów. Jak zostało już wcześniej wspomniane, ma ona właściwości przeciwbakteryjne, dlatego ochrania wątrobę przed pasożytami czy patogenami. Wbrew pozorom cebula przyspiesza procesy detoksykacyjne, czyli oczyszczające organizm z toksyn. Jak widać, warzywo to może także pozytywnie wpłynąć na wątrobę, pod warunkiem, że narząd ten prawidłowo funkcjonuje. W przeciwnym razie można tylko pogorszyć swój stan zdrowia. Lekarze i specjaliści podpowiadają, w jaki sposób należy spożywać cebulę, aby pozytywnie wpłynęła na zdrową wątrobę. Otóż zaleca się picie mikstury, która nazywana jest jako macerat z cebuli. Jej przyrządzenie jest bardzo proste, bowiem pokrojone warzywo należy macerować dwa dni w białym, wytrawnym winie. Taką miksturę zaleca się spożywać przez około tydzień. Na dobę dobrze jest wypić jedną szklankę tego naparu. Macerat z cebuli wskazany jest dla osób, których cholesterol jest zdecydowanie wyższy. 

Cebula, mimo swoich wspaniałych właściwości odżywczych i ogromnej ilości witamin, nie jest odpowiednim produktem dla każdego. Poważne choroby związane z funkcjonowaniem wątroby nie powinny być bagatelizowane, dlatego mądrym posunięciem będzie wykreślenie cebuli z listy produktów, jakie znajdują się w diecie lekkostrawnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *