Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa stosowana jest w przypadku chorób wątroby, jej niewydolności czy innych dysfunkcjach tego narządu. Jednym z najważniejszych zasad jest ograniczenie spożywania tłuszczy. Ponadto kategorycznie należy zaprzestać spożywania alkoholu – w jakichkolwiek ilościach.

Miska pokrojonych owoców

Przy chorobach wątroby niezbędna jest właściwa dieta.

Podstawowe zasady diety wątrobowej to:

  • zakaz spożywania alkoholu,
  • gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe, pieczenie w folii,
  • ograniczenie spożywania tłuszczu, zastępując je węglowodanami,
  • spożywanie większej ilości posiłków, ale mniejszych (5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 duże),
  • z diety wyłącza się potrawy ciężkostrawne, wzdymające, ostre przyprawy, używki, zawiesiste sosy,
  • wskazana jest dieta bogata w witaminy C i E, które likwidują wolne rodniki,
  • z tłuszczy należy spożywać łatwostrawne tłuszcze nienasycone (ale również w ograniczonej postaci),
  • błonnika należy spożywać według własnej tolerancji organizmu.

Wskazówki dietetyczne – produkty zalecane i zakazane

Wśród produktów spożywczych i potraw jest wiele, których należy zdecydowanie unikać przy chorej wątrobie, ale są też takie, które są wskazane.  Poniżej znajduje się zestawienie produktów zalecanych i zakazanych w diecie wątrobowej. Oczywiście w diecie należy dokonywać modyfikacji przy chorobach równoległych, które mogą wykluczać część potraw.

Grupa produktów Produkty wskazane Produkty niewskazane
Mleko i produkty mleczne mleko odtłuszczone, chudy ser, twaróg, maślanka, kefir, jogurt odtłuszczony, kwaśne mleko tłuste mleko oraz wyroby z mleka zawierające dużo tłuszczu (tłuste sery, serki topione)
Pieczywo, produkty zbożowe chleb pszenny, chrupki, razowy, sucharki, ciasto drożdżowe, biszkopt, mąka kukurydziana, owsiana, ziemniaczana, piernik, płatki owsiane, pszenne, kukurydziane, żytnie, kukurydza, kasza jęczmienna, ryż, makarony świeży chleb, produkty robione na tłuszczu (pączki, faworki), krakersy, bułki maślane, torty, sernik, kasza gryczana, produkty gruboziarniste, słonecznik, orzechy
Cukier i słodycze cukier, miód, galaretki, marmolada, syropy, słodziki wszelkiego rodzaju słodycze (cukierki, pralinki, czekoladki)
Owoce obrane jabłka i gruszki, śliwki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, winogrona, morele, brzoskwinie, truskawki, jeżyny, kiwi, owoce suszone bez pestek, kompoty owocowe niedojrzałe owoce, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką, czereśnie, avocado
Warzywa ziemniaki gotowane w mundurkach, puree, pomidory i ogórki bez skórki, marchew, dynia, szparagi, kalafior, szpinak, buraki, seler, pietruszka, sałata zielona, koper włoski, brokuły frytki i inne postacie ziemniaków smażone i pieczone, cebula, kapusta (wszystkie odmiany oprócz kwaszonej),  groch, fasola, bób, czosnek, pory, rzodkiewka
Przyprawy, dodatki koper włoski, kminek, ziele angielskie, ketchup, przecier pomidorowy, goździki, wszelkiego rodzaju zioła ostre przyprawy jak pieprz, musztarda, papryka w proszku w dużych ilościach, a także curry, chili, czosnek, cebula, majonezy
Sosy i zupy sosy i zupy o małej zawartości tłuszczu, chudy rosół, warzywne i owocowe, krupnik, łagodnie przyprawione tłuste zupy, tłusty rosół, grzybowe, zasmażane, sosy masłowe, pikantne sosy, majonezowe sosy
Mięso i drób chude mięsa, cielęcina, wołowina, polędwica, kura, kurczak, gołąb, serce, nerki, wątroba, królik, sarna, zając, jagnię, flaki, konina tłuste mięsa, wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, mięso mocno peklowane, panierowane, przypieczone, wypiekane w tłuszczu
Wędliny chude wędliny, szynka bez tłuszczu, chude mięso w galarecie, chuda pieczeń, parówki ( ewentualnie) tłuste mięsa, przerabiane, mocno wędzone, pikantne, pasztetowe, salami, kaszanka, mielone mięso wieprzowe
Ryby i skorupiaki dorsz, sandacz, okoń, sola, pstrąg, szczupak, karaś, lin, flądra, mintaj, kraby, raki karp, łosoś, sardynki, makrele, śledzie, węgorze, ryby w oleju, marynowane
Napoje woda mineralna niegazowana, słaba herbata, soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa, mleko odtłuszczone, herbaty ziołowe, słaba kawa mocna herbata i kawa, napoje gazowane, zimne napoje lub gorące, alkohol
Jaja białko kurze (w niewielkich ilościach żółtko), jajko na miękko, luźna jajecznica, omlet z piany żółtko, jajka sadzone, na twardo, jajecznica na boczku
Sałatki i surówki sałatki przyprawione octem winnym lub z sokiem z cytryny, przetarte surówki owocowe i warzywne sałatka ziemniaczana z majonezem, sałatki i surówki przyprawiane cebulą, tłuszczem zwierzęcym
Tłuszcze masła, margaryny (miękkie), oleje roślinne, świeża oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany smalec, słonina, boczek, margaryny twarde

© 2014 watroba.net.pl